Muziektheatertekst (90′)

poster De schrijver“Was ik bij haar, dan miste ik ons. En hier bij jou, miste ik haar zo, dat ik bijna geen lucht kreeg.”


De dichter en vertaler Martinus Nijhoff was lange tijd getrouwd met Netty Nijhoff, zelf ook schrijfster. Samen hadden ze een zoon, maar ze leefden al snel gescheiden. Netty verbleef meestal in het buitenland en had relaties met vrouwen. Marlow Moss, een Engelse beeldend kunstenares die schilderde in de abstracte stijl van Mondriaan, was haar grote liefde.

Zeeland had een grote aantrekkingskracht op kunstenaars en Martinus Nijhoff was daar geen uitzondering op. Het Zeeuwse landschap als inspiratiebron. Nijhoff liet begin jaren ’30 als vakantieverblijf Huize Antoinette bouwen, mooi gelegen onderaan de Walcherse duinen in Groot Valkenisse bij Biggekerke. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zouden Netty en Marlow Moss een tijd in dat huis wonen.

In De schrijver, zijn vrouw, haar minnares beschrijft Anna Maria Versloot een fictieve ontmoeting tussen Martinus, Netty en Marlow. Stel dat deze drie kunstenaars een zomer samen hadden doorgebracht in Zeeland in het huis onderaan de duinen en vlakbij zee. Wat voor ‘ongeschreven meesterwerken’ had dit kunnen opleveren voor de Nijhoffs en hoe had dit Marlow Moss kunnen inspireren als schilder?

Uit een recensie:

In De schrijver, zijn vrouw, haar minnares stijgt de spanning tussen Netty en Moss evenzeer als deze tussen Nijhoff (Pom, zoals Netty hem noemt) en de twee dames. Ze worstelen met hun liefde, ze volgen en achtervolgen elkaar, ze trekken elkaar aan en stoten elkaar af. Opmerkelijk is ook, dat dit stuk gedragen wordt door drie evenwaardige rollen. Drie personages als de drie zijden van een driehoek. (…) Maar samenspel lukt niet altijd. Zelfs niet als er liefde in het spel is. De driehoek raakt uit balans. Als er een lijn wegvalt, is er geen driehoek meer. Maar niemand wil wegvallen. Netty voelt zich aan de kant gezet, of laat ze zich gewoon aan de kant zetten? Tenslotte zal ze zich moeten overgeven aan de fataliteit van de driehoek (…)

Het huis in de duinen is in de vormgeving van Kris Van Oudenhoven een ontmanteld huis. De wanden liggen naast elkaar op het duinengras als enorm-grote witte vlakken. Onbeschreven vellen papier, een open en neutrale realiteit. En zo blijft het, het hele stuk door: de spelers hebben niets te verbergen en ze hoeven ook geen decoratieve verlengstukken. De grote witte vlakte staat echter ook symbool voor een ongerept en meteen ook voor een nooit vervuld verlangen. Wat Netty aan Moss verwijt, geldt eigenlijk voor de drie personages: ‘Ik dacht altijd dat je zweefde, omdat je vrij was, soeverein. Maar je bent gewoon bang om te landen, bang om ergens te zijn en te blijven’.

(…) Zoveel gedachten, ingevingen, beschouwingen duiken voortdurend op en geven het stuk een caleidoscopisch verloop in een strak getimede regie van Vincent van den Elshout, strevend naar een evenwicht tussen inhoud en vorm. Vragen oproepend die het publiek tot een eigen visie uitnodigen. (…)

Deze creatie is een geslaagd experiment geworden.(…)Misschien klinkt het allemaal nogal ernstig, maar alle medewerkers zorgden voor de nodige nuanceringen in een productie die niet enkel indruk maakt, maar vooral het gevoel geeft iets bijzonders meegemaakt te hebben. De tekst van het stuk werd mooi uitgegeven door de Drvkkery in Middelburg. Theatermaggezien.nl

Deze voorstelling kwam tot stand dankzij financiële steun van het LIRA Fonds.

De DRUKKERY te Middelburg heeft de integrale tekst uitgegeven.

Time lapse van de opbouw, de premiere en de afbouw te Dishoek.

  • speeldata: 27-8 (try out), 28-8 (premiere), 29-8, 30-8, 1 t/m 6 -9
  • Cast: Stefaan Degand (Martinus Nijhoff/ de schrijver), Els Mondelaers (Netty Nijhoff/ zijn vrouw), Simone Milsdochter (Marlow Moss/ haar minnares)
  • Musici: Aurelia Saxofoon Kwartet
  • Crew: Regie & initiatief: Vincent van den Elshout. Tekst: Anna Maria Versloot. Compositie: Douwe Eisenga. Vormgeving: Kris van Oudenhoven. Licht: Ace Mc Carron. Kostuums: Eva Beijs. Dramaturgie: Alex Mallems. Repetitor: Steven van Gool. Productie: Theaterproductiehuis Zeelandia.
  • kaarten: www.theaterzeelandia.nl