Muziektheatertekst (90′)

poster De schrijver“Was ik bij haar, dan miste ik ons. En hier bij jou, miste ik haar zo, dat ik bijna geen lucht kreeg.”


De dichter en vertaler Martinus Nijhoff was lange tijd getrouwd met Netty Nijhoff, zelf ook schrijfster. Samen hadden ze een zoon, maar ze leefden al snel gescheiden. Netty verbleef meestal in het buitenland en had relaties met vrouwen. Marlow Moss, een Engelse beeldend kunstenares die schilderde in de abstracte stijl van Mondriaan, was haar grote liefde.

Zeeland had een grote aantrekkingskracht op kunstenaars en Martinus Nijhoff was daar geen uitzondering op. Het Zeeuwse landschap als inspiratiebron. Nijhoff liet begin jaren ’30 als vakantieverblijf Huize Antoinette bouwen, mooi gelegen onderaan de Walcherse duinen in Groot Valkenisse bij Biggekerke. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zouden Netty en Marlow Moss een tijd in dat huis wonen.

In De schrijver, zijn vrouw, haar minnares beschrijft Anna Maria Versloot een fictieve ontmoeting tussen Martinus, Netty en Marlow. Stel dat deze drie kunstenaars een zomer samen hadden doorgebracht in Zeeland in het huis onderaan de duinen en vlakbij zee. Wat voor ‘ongeschreven meesterwerken’ had dit kunnen opleveren voor de Nijhoffs en hoe had dit Marlow Moss kunnen inspireren als schilder?

 

Deze voorstelling kwam tot stand dankzij financiële steun van het LIRA Fonds.

De DRUKKERY te Middelburg heeft de integrale tekst uitgegeven.

Time lapse van de opbouw, de premiere en de afbouw te Dishoek.

  • speeldata: 27-8 (try out), 28-8 (premiere), 29-8, 30-8, 1 t/m 6 -9
  • Cast: Stefaan Degand (Martinus Nijhoff/ de schrijver), Els Mondelaers (Netty Nijhoff/ zijn vrouw), Simone Milsdochter (Marlow Moss/ haar minnares)
  • Musici: Aurelia Saxofoon Kwartet
  • Crew: Regie & initiatief: Vincent van den Elshout. Tekst: Anna Maria Versloot. Compositie: Douwe Eisenga. Vormgeving: Kris van Oudenhoven. Licht: Ace Mc Carron. Kostuums: Eva Beijs. Dramaturgie: Alex Mallems. Repetitor: Steven van Gool. Productie: Theaterproductiehuis Zeelandia.
  • kaarten: www.theaterzeelandia.nl