Liefde & Haat: een muzikale Mozart monoloog

geplaatst in: Uncategorized | 1

De premierevoorstellingen van ‘Liefde & Haat: ‘n muzikale Mozart monoloog’ komen eraan. Donderdag 14 maart in het Felix Meritis in Amsterdam, zondagmiddag 24 maart in Muziekgebouw Frits Philips te Eindhoven. www.fritsensemble.nl

Ik schreef de monoloog voor dit theatrale concert waarin Marieke Steenhoek soleert. De arrangementen voor het blaasoctet zijn gemaakt door componist en dirigent Jeppe Moulijn. Hij bewerkte aria’s van Mozart voor het Fritsensemble.

De werkwijze die ik hanteerde bij het schrijven van deze monoloog, is anders dan anders. Mede door die werkwijze is er een uniek format ontstaan van een theatraal concert. Normaal gesproken volgt een compositie de tekst, in opera en muziektheater. In dit geval werkte ik samen met een dode componist, eentje die op z’n zachts gezegd zijn sporen wel al had verdiend. Mozart had prachtige serenades voor blaasoctet achtergelaten en een schat aan aria’s.  Samen met Marieke Steenhoek zochten we een paar aria’s uit die de basis zouden vormen voor de dramatische opbouw van de monoloog. Daarna ben ik gaan puzzelen met de instrumentale serenades. Ik heb de muziek in tekst geïnterpreteerd, ik heb delen in stukken gehakt en er monologen tussen geschreven, zodat de muziek de subtekst ging vormen voor het personage. De handeling die ik bedacht voor het personage ging door tijdens de muzikale intermezzo’s. Zo ontstond er een geheel, waarin tekst en muziek onlosmakelijk verbonden werden. Dat maakt dat ik deze tekst, hoewel die louter gesproken wordt, toch een libretto durf te noemen.

 1. Kees Blokhuis

  Lief mens,
  Aan de bank gekluisterd in een verloren uurtje genieten van BRAVA en dan
  komt dit: We zijn onder de indruk van het spel, zang, muziek van Liefde en Haat!
  Heel erg bedankt!
  Keess Blokhuis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *