Collectief Kameroperahuis

geplaatst in: Uncategorized | 0

Sinds januari 2013 ben ik lid van het Collectief van het Kameroperahuis.

 

Het Kameroperahuis uit Zwolle, onder artistieke leiding van Annemarie Reitsma, was jarenlang een productiehuis voor muziektheater- en operatalent. Sinds dit jaar is er een koerswijziging ingezet. Na strenge selecties zijn 19 performers, musici, zangers, vormgevers, schrijvers en regisseurs geselecteerd. Zonder uitzondering timmeren zij al enige jaren aan de weg en nu verbinden zij zich voor 2 jaar aan het Collectief.  In verschillende projecten voor operahuizen, festivals, bedrijven en educatie zullen deze makers met elkaar aan de slag gaan, terwijl ze daarnaast hun eigen werkpraktijk behouden. Een win-winsituatie.We hebben al twee weken met elkaar gewerkt en ik zal maar vast verklappen: er is een bak talent geselecteerd. Ik kan niet wachten om met die mensen te gaan werken.

Op 12 februari jl. presenteerden wij ons in theater Odeon in Zwolle aan het werkveld met een staalkaart van onze kunde en kunsten. Voor het eerst werd mijn ‘Lofzang op de drijvende mens’ in een theatrale vorm gegoten. De Collectiefleden vormden dit toneelbeeld en onderstaande tekst werd door verschillende stemmen uitgesproken.

 

Lofzang op de drijvende mens.

 Wij zijn geschapen, lang geleden, met kieuwen, met vinnen, om uiteindelijk te beginnen met op te staan, omhoog te komen, recht te gaan.

Wij zijn geschapen, in den beginne, met hersenen die vooruitgang boden, met de wetenschap dat doden een zonde is, met mogelijkheden om uit te kiezen, met geliefden om te verliezen, om recht te staan en mens te wezen.

Wij zijn geschapen en wij zijn recht gaan staan, wij lieten de eeuwen elkaar inhalen, wij helden gehaast voorover, bang om te traag te gaan.

Wij zijn geschapen, met kieuwen, verborgen onder onze huid, met de conditie om maar door te stomen, vooruit te lopen, elementen te trotseren, te hopen dat het tot iets leiden zou, maar

Drijven, gedragen en verblijven, in dat sterke volle water, gewoon neervlijen en ons overgeven, vertrouwen op de oude kieuwen die hun weg weer vinden in het water,

dat gaan we doen. Bij de eerste zonsopkomst. Drijven.

 

Juni 2013: Isalaklinieken.

Mijn eerste werkzaamheden met dit Collectief zullen in de aanloop naar juni zijn. Dan zal ik  met een paar van mijn Collectiefgenoten een korte opera maken die de nieuwe Isalaklinieken van Zwolle zal openen. De vertrekken van de gloednieuwe prachtige gebouwen zullen de locatie voor onze opera vormen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *