première Bake that awesome pie

geplaatst in: Uncategorized | 0

2 t/m 4 september Stadsfestival Zwolle, op locatie.

6 t/m 9 september Amsterdam Fringe Festival, Ostadetheater.

 

 

Over het maakproces. 

Vanaf het moment dat ik wist dat ik van een vlog en een tutorial en muziektheatervoorstelling wilde maken wist ik dat er een maakproces nodig was waarbij de uitvoerenden in een pril stadium werden betrokken.

We werkten in verschillende weken door het jaar heen aan de verkenning van het materiaal en we onderzochten  manieren om met de Verbatim Theatre technieken muziektheater te maken.

Niet alleen de schrijver/ regisseur en de componist legden een vergrootglas op de audio, ook actrice/ zangers Jorien Zeevaart bestudeerde minutieus elke ademhaling en elke stembuiging in de originele audio. Door te achterhalen wat er fysiek voor nodig is om spraak te kopiëren, ontdekten we extra lagen in het materiaal. Zo bleek de vlogster een grote teug adem te nemen om vervolgens op heel weinig lucht een zin uit te spreken. Dat kopiëren zorgde voor een milde hyperventilatie en een psychologische ingang voor het personage: wat houdt ze achter? De psychologie van de personages werd ontdekt door alleen hun spraak onder de loep te nemen, van zowel de Nederlandse vlogster, de Italiaanse kaasbreker als de Australische interviewster. Daaruit ontstond de tekstmontage, de compositie en de dramaturgie. En daar voegden wij als muziektheatermakers verbeelding aan toe.

Als je besluit een voorstelling te maken op basis van exacte kopie van spraak, dan word je als maker en uitvoerende enorm klem gezet door het materiaal. In de bewegingsruimte die overblijft zijn er echter talloze keuzes te maken. De keuzes voor orkestratie, toonsoort, maatsoort, herhalingen, psychologische ingang, subtekst, vormgeving en tekstmontage, om maar een paar elementen te noemen, moeten extra scherp gemaakt worden.

Het maakproces van Verbatim Music Theatre is een destillatieproces gebleken. Als de keuzes eenmaal goed zijn die in die kleine ruimte genomen zijn, stijgt het materiaal op en transformeert het van klemgezet naar een oneindig speelveld. Een buitengewoon fascinerend maakproces.