28-8 Première Zeeland Nazomerfestival.

geplaatst in: Uncategorized | 0
Een driehoeksverhouding onder aan de Zeeuwse duinen.
In de gure herfst van 2009 schreef ik de eerste opzet voor ‘De schrijver, zijn vrouw, haar minnares’*. Vorige week zag ik de eerste doorloop van de muziektheatervoorstelling die op 28 augustus in première zal gaan op het Zeeland Nazomerfestival.
Regisseur Vincent van den Elshout vroeg mij in 2009 voor dit project. De historische feiten zouden we gaan mixen met een hoop ‘what if’ en de aloude verdichting van tijd, plaats en handeling. Douwe Eisenga, met wie Vincent al eerder samenwerkte voor het ZNF, zou gaan componeren. Al snel bleek dat een saxofoonkwartet de ideale bezetting was voor ondersteuning van de drie acteurs. Eerder had ik zijn composities voor saxofoonkwartet al gehoord in de voorstelling ‘Wiek’ van Boukje Schweigman.

 

Starring:
sopraan Els Mondelaers als ‘de vrouw’ Netty Nijhoff,
Stefaan Degandt als ‘de schrijver’ Martinus Nijhoff en
Simone Milsdochter als ‘haar minnares’ Marlow Moss.
Het Aurelia saxofoonkwartet is bereid gevonden om het geheel verder adem inblazen. Een klein voorproefje van de muziek:

Een toevallige samenloop van omstandigheden maakt dat mijn overgrootmoeder leefde en stierf in Biggekerke – plaats delict van de historische gebeurtenissen. Zij deelt haar laatste rustplaats met mijn hoofdpersonage, Netty Nijhoff. Op het graf van Netty staat een kunstwerk van Marlow Moss.

De locatie van de voorstelling ligt in de luwte tussen duinen en bosrand, bij het Pompstation van Dishoek, hemelsbreed een kilometer verwijderd van Klein-Valkenisse, nu Biggekerke, waar het huis ‘Villa Antoinetta’ staat.

Komt allen naar Dishoek, Walcheren, Zeeland.
try out: 27 aug.
premiere: 28 aug
voorstellingen 29,30 aug & 1 t/m 6 september.
Kaarten: zie de website van het ZNF.

*“Was ik bij haar, dan miste ik ons. En hier bij jou, miste ik haar zo, dat ik bijna geen lucht kreeg.”

De dichter en vertaler Martinus Nijhoff was lange tijd getrouwd met Netty Nijhoff, zelf ook schrijfster. Samen hadden ze een zoon, maar ze leefden al snel gescheiden. Netty verbleef meestal in het buitenland en had relaties met vrouwen. Marlow Moss, een Engelse beeldend kunstenares die schilderde in de abstracte stijl van Mondriaan, was haar grote liefde.

Zeeland had een grote aantrekkingskracht op kunstenaars en Martinus Nijhoff was daar geen uitzondering op. Het Zeeuwse landschap als inspiratiebron. Nijhoff liet begin jaren ’30 als vakantieverblijf Huize Antoinette bouwen, mooi gelegen onderaan de Walcherse duinen in Groot Valkenisse bij Biggekerke. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zouden Netty en Marlow Moss een tijd in dat huis wonen.

In ‘De schrijver, zijn vrouw, haar minnares beschrijft’ Anna Maria Versloot een fictieve ontmoeting tussen Martinus, Netty en Marlow. Stel dat deze drie kunstenaars een zomer samen hadden doorgebracht in Zeeland in het huis onderaan de duinen en vlakbij zee. Wat voor ‘ongeschreven meesterwerken’ had dit kunnen opleveren voor de Nijhoffs en hoe had dit Marlow Moss kunnen inspireren als schilder?